mchi

Најнови вести

Силна економија и напредок: Зголемено индустриското производство, рекордни странски инвестиции, поголеми плати и раст на БДП

dbi

14.03.2019

Соопштение за јавност

 

Клучните економски параметри покажуваат реално придвижување на економијата и успешност на владините економски политики во интерес на граѓаните.

Индустриското производство во јануари оваа година е зголемено за 12 проценти во однос на истиот месец лани.

Реалните економски политики допринесоа во 2018 година растот на индустриското производство да биде најголем во последните седум години.

Оптимот за засилениот економски развој го потврдува и рекордниот износ на директни странски инвестиции од 624 милиони евра во 2018 година.

За значителни 20 проценти пораснат е и извозот од индустриските зони кој во 2018 година изнесува 2.4 милијарди евра.

Зголемувањето на Бруто домашниот производ од 3.7 проценти е уште една потврда дека годините на економско уназадување се зад нас, Република Северна Македонија оди напред, економијата оди нагоре.

Платите растат и ќе продолжат да растат, се повеќе пари завршуваат кај граѓаните, се подобрува животниот стандард.

Кога се спроведуваат реални економски политики, кога земјата се движи во вистинскта насока, кон интеграција, и економијата се движи во вистинска насока, расте и се развива.

Членството во НАТО и ЕУ дополнително ќе ги интензивира овие позитивни економски текови, во интерес на граѓаните. Затоа е многу важно да продолжиме по вистинскиот пат по кој тргна нашатата татковина, тоа е патот на интеграциите, на напредокот, на иднината.

 

Скопје, 14.03.2019

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТ
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

 

Огласи/конкурси

Постојат многу варијации на пасуси од Lorem Ipsum, меѓутоа повеќето претрпеле одредени промени

меѓународни извештаи

Постојат многу варијации на пасуси од Lorem Ipsum, меѓутоа повеќето претрпеле одредени промени