fbpx

Започна отстранувањето на линданот од малата депонија во Охис

Facebook
Twitter
LinkedIn

Во кругот на фабриката Охис со децении беа складирани и чувани поголем број на екстремно опасни хемикалии, а Владата во изминатиот период безбедно отстрани и уништи огромни количини од нив. Изминатата седмица кончено започна и почетокот на чистењето на линданот, проблем кој со децении демнее покрај Скопје.

Линданот од Охис ќе се транспортира до пристаништето во Солун, од каде што ќе биде префрлен во Холандија за безбедно уништување. Контамираната земја пак која ќе биде извадени од површината каде што стои линданот ќе биде пренесена во Холандија.

Според најави во Охис има околу 700 тони опасен отпад и преку 900 тони контаминирана почва.

Последни вести