fbpx

Усвоен пакетот закони за правосудството, остануваме посветени на реформската агенда што ја води државата напред

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес конференција,
Снежана Калеска –Ванчева, пратеничка од СДСМ и коалицијата
Собрание на Република Северна Македонија, 05.03.2019

 

Почитувани граѓани, почитувани медиуми

Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ продолжува со спроведување на реформите што значат отворање на вратите на Европската унија за Република Северна Македонија.

Реформите во правосудството, владеењето на правото и унапредувањето на правата на граѓаните, се наш врвен приоритет.

На вчерашната седница, со двотретинско мнозинство беше усвоен пакетот реформски закони – Законот за прекршоци, Законот за управни спорови и измените на Законот за судови , кои значат усогласување со европското законодавство, но и овозможуваат значително олеснување на казнената политика што е во интерес на граѓаните.

Овие реформски закони се усвоени со широк консензус, што е од исклучително значење за нивната натамошна примена.

Со Законот за прекршоци се става крај на драконската казнена политика, воведуваме превенција наместо репресија, а казните се намалуваат и до 75 отсто.

Казните за физички лица ќе изнесуваат од 15 до максимални 250 евра, наместо досегашните максимални 1.000 евра.

Минималната глоба за малите фирми според новиот закон ќе биде 50 евра, а максималната 2.000 евра што е намалување за два и пол пати во споредба со стариот закон кога максималната глоба изнесуваше 5.000 евра.

Истовремено, овозможуваме и можност за изрекување опомена доколку прекршокот е сторен по прв пат и не нанесол штета врз јавниот интерес.

Законот за судови, кој доби позитивно мислење од Венецијанската комисија, овозможува спроведување на судските реформи кои беа најавени и кои се дел од Стратегијата за реформи на правосудниот сектор.

Со новиот Закон за управни спорови се прецизира постапката пред Управниот суд, се зголемува транспарентноста и јавноста на постапките во управниот спор преку задолжителноста на јавна расправа во постапката.

На тој начин овозможуваме ефикасна правна заштита за граѓаните во управниот спор.

Почитувани,

СДСМ преку Владата и парламентарното мнозинство што ги предводи останува целосно посветена на реформите што ја водат државата напред и го олеснуваат животот на граѓаните.

 

 

 

Последни вести