fbpx

Спасовски од Шуто Оризари: Обединете се сите Роми против Мицкоски и обновениот режим кој се потсмева на ромскиот јазик откако тегнеа за уши и гласајте за број 3 и сигурност

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Носителот на ИЕ2, Оливер Спасовски попладнево е на средби со граѓани на скопската општина Шуто Оризари.

„По НАТО членството, еве следува отворање и на преговорите со ЕУ. Од европските фондови со тоа обезбедуваме 2,5 милијарди евра за државата. Тоа се повеќе пари за справување со здравствената ситуација, за новата развојна економија, за поголема социјална помош, за канализации, патишта, водоводи.

Вие знаете колку пари насочивме кон граѓаните. Во Шуто Оризари, корисници на гарантиран месечен приход се 1.411 лица. Корисници на детски додаток се 572 лица. Корисници на образовен додаток за деца се 341 лице. Корисници на социјална пензија се 71 лице. Општо во државава социјалната помош ја зголемивме за 300 проценти. 26.636 домаќинства користат гарантиран минимален приход повисок во просек за 300 проценти. За 3.5 проценти го зголемивме опфатот на деца кои добиваат детски и образовен додаток. Над 33.000 деца во училишна возраст примаат по 1.000 денари месечно детски додаток. Воведовме образовен додаток за основци и средношколци од семејства во социјален ризик: 700 денари месечно за ученик во основно образование и 1.000 денари за средно образование. Воведовме социјалана пензија за граѓаните кои немаат никаква пензија. 6.747 луѓе земаат социјална пензија од 6.000 денари. Следува нова развојна економија, со повеќе инвестиции и можности за нови работни места, но мораме да продолжиме по патот на евроатланските интеграции по којшто тргнавме“ порача Спасовски.

„Режимот на ВМРО-ДПМНЕ не е решение затоа што мисли само на себе, крадат, рушат се закануваат за државна помош, плати, пензии, граѓаните ги оставија во руини и во кал, додека тие крадеа за своите џебови и за нивната бела палата.

Ве повикувам вас Ромите во целата држава да се обедините против оние кои играат мајтап со ромскиот јазик, “тегнеа за уши“, планираа “пиштење – вриштење“, “семејства во ендек“. Пред 4 години во време на режимот на ВМРО-ДПМНЕ, граѓаните не смееја ни да зборуваат, денес е слобода. ВМРО-ДПМНЕ е опасност.

Гласањето на 15 јули ќе биде со целосна заштита. Со строго почитување на протоколите гласањето ќе биде сосема безбедно. Да излеземе на гласање, на не дозволиме обнова на режимот, да избереме сигурна иднина за сите. Да гласаме за број три и да си ја осигураме иднината“, повика Спасовски на средбите во Шуто Оризари.

Последни вести