fbpx

Програма за парламентарните избори 2020 – Можеме

ИМАМЕ ЈАСЕН ПЛАН ЗА СЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ

Нудиме нов развој на македонската економија, заснована на нови технологии, одржливост и човечки капитал. Модел што ќе ги штити работните места на граѓаните, ќе генерира повисоки плати и подобри работни места. Модел што дава нови и подобри шанси за сите. Модел што нуди стабилност за нашите деца и идните поколенија.

Стабилна држава со развојна и конкурентна економија

Кризата предизвикана од корона-вирусот ја видовме како можност за брза трансформација на нашата економија. За граѓаните и за компаниите создадовме навремени мерки за справување со економските ефекти од кризата. Имаме држава што ги штити работните места. Новата македонска економија креира нови работи места за сите граѓани. Ние сме држава со пристојна живеачка, која се грижи за сите и во којашто сите заработуваме. Градиме систем што ги штити работниците и во кој трудот на работниците се вреднува и се плаќа. Плата од која ни останува и за живот. Градиме држава во која младите остануваат, придонесуваат и напредуваат. Држава во која младите ја гледаат својата иднина. Држава што инвестира во младите и ги развива рамо до рамо со нивните врсници од Европа.

Европска земја, членка на НАТО, рамо до рамо со најсилните

Ние сме НАТО. Ја обезбедивме иднината на нашата татковина. Денес сме стабилни и безбедни. Не сме повеќе сами, дел сме од голем сојуз кој нѐ штити и во кој ни се слуша гласот. Европеизирањето ни носи ред, дисциплина, промена и иднина. Ја носиме Европа дома.

Дигитализирана

Балканската ѕвезда-водилка на дигитализацијата. Градиме дигитална инфраструктура што ќе ни ја вивне државата меѓу конкурентните, модерните. Време е за нова револуција, за дигитална револуција. Ги штедиме времето и парите на граѓаните со тоа што ги праќаме шалтерите во историјата.

Држава со европски здравствен систем посветен на потребите на граѓаните

Вложуваме во здравството и затоа имаме здравствен систем во кој услугите се достапни за сите. Лекарите и медицинските лица се мотивирани да се грижат за здравјето на македонските граѓани, а здравствените услуги ги добива секој, подеднакво брзо и квалитетно. Капацитетите во здравството, клиничките центри, болниците, амбулантите се во постојан развој.

Правна и праведна држава

Расчистуваме целосно со груевизмот и неговите остатоци во судството. Сета сила и енергија ја вложуваме во воведувањето ред, еднаш и засекогаш. Правиме држава во која виновниците се казнуваат, а праведните напредуваат.

Еколошко-зелена

Преземаме храбри чекори за заштита на природата. Си ги чистиме земјата, водата и воздухот од негрижата. Влогот во еколошката одржливост е влог во иднината. Го менуваме загадувањето со сончева енергија и гас.

Иновативна, за младите

Создаваме средина во која младите ќе го јакнат претприемачкиот дух, иновациите и креативноста. Општество што поттикнува користење на талентите и вештините за подобрување на системот.

Преземи ја целосната програма од тука.