fbpx

Ласкова од Осмомартовскиот марш: Ќе има еднаквост и ќе има живот, доаѓа ново време!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Обраќање на Осмомартовскиот Марш
Цветанка Ласкова, координаторка на Форумот на Жени на СДСМ
Гевгелија, 05.03.2017

Почитувани другарки.
Мили пријателки.
Драго мое семејство.

Голема е честа и денеска во пресрет на 8-ми март да зборувам од името на сите вас и повторно да се чуе гласот на жените – социјалдемократки!

ЗА ЕДНАКВОСТ – ЗА ЖИВОТ!

Денес овде во Гевгелија е цела Македонија.

Од ова место, од овој плоштад ние жените гордо и недвосмислено го креваме гласот за нова страница во македонската историја.

Изминавме долг и тежок пат последните 10 години соочени со:

– сиромаштија, со неправда
– економско пропаѓање
– со корупција и криминал
– со уназадување на веќе стекнатите права
– со тагата по нашите синови и ќерки кои ни заминаа во странство барајќи подобар живот.

Но драги мои, ДЕНЕСКА СИЛНО СВЕТНАЛ ДЕН!

Сите ние жени – членки и симпатизерки, поддржувачи на вистинските вредности, СЛОБОДА, ПРАВДА, ДЕМОКРАТИЈА, следејќи го патот на идниот премиер Зоран Заев покажавме и докажавме дека сме истрајни, силни, храбри, достоинствени и верни на овие вредности.

Нашата цел е да живееме во праведно, хумано и демократско општество, еднакво за сите!

Ние знаеме како!

И во тешките денови зад нас, се изборивме:

– за квота од 40% на помалку застапениот пол во сите органи и тела во партијата, но таа статутарна одредба беше внесена и во изборниот законик, со што направивме историски исчекор за сите жени во Република Македонија.

– Борбата против семејното насилство и насилството врз жените продолжува…ќе ја ратификуваме Истанбулската Конвенција.
Во нашата програма зацртавме конкретни мерки:

– за зголемување на бројот на жени претприемачи
– за плаќање на прекувремените работни часови
– за вработување на жените во руралните средини и поддршка на жените фармерки
– за еднаква плата на жените и мажите за иста работа
– за воведување на флексибилно работно време за мајките со мали дечиња
– изградба на поголем број детски градинки и воведување на втора смена во работењето
– за заштита на бремените жени – работнички
– на возрасните жени работнички на возраст 57 години ќе им биде овозможено да добијат неполно работно време од 6 часа до наполнување на 60 години примајќи ја целата плата
– на жените пак со наполнети 60 години ќе им биде овозможено да работат 4 часа, до исполнување на условот за пензија, односно 62 години, а притоа да примаат целосна плата
– тука се и бесплатните сервиси за помош на еднородителските семејства и самохраните мајки
– тука е ослободувањето од многуте давачки за семејствата со плата под просечната.

Сите овие мерки ќе придонесат за економски стабилни и спокојни семејства, за нормален живот во Македонија.

Македонија била и ќе биде вековна и европска!

Таа е наша татковина – земја на сите граѓанки и граѓани кои живеат во неа!

Почитувани пријателки,

Дозволете ми да ви кажам едно големо БЛАГОДАРАМ за вашата истрајност, заедништво и упорност во сите овие години.

Дозволете ми од ваше име да се заблагодарам на раководството на СДСМ и нашиот претседател Зоран Заев за храброста, одважноста и мудроста во чекорите, со кои сите заедно ги направивме промените за живот во Македонија.

Тие промени се случија и не доведоа кон новата одговорна влада што ќе ја води СДСМ, а којашто ќе се грижи за сите граѓани на РМ независно од каква било различност вклучувајќи ја и родовата.

Борбата за изградба на уништениот систем на функционирање во Македонија – продолжува!

Не чека многу работа !

Свесни за тоа, како никогаш до сега, ние жените социјалдемократски ова го можеме, го знаеме и ќе го направиме!

Македонија ќе биде место за живеење на слободни и еднакви граѓани!

Најавувавме ново време!

Ќе има еднаквост – ќе има живот!

Последни вести