fbpx

Со ,,Акција 21″ следуваат засилени инвестиции во енергетиката за пониски трошоци и почиста животна средина

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Миле Талески, пратеник на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев продолжува со сериозни инвестиции во енергетиката, што е еден од приоритетите во рамката „Акција 21“.

Со инвестиција од околу 60 милиони евра, се очекува оваа година да се реализира проектот со кој термоелектраната Осломеј ќе се замени со фотонапонска електрана.

На местото на стариот рудник во РЕК Осломеј се градат капацитети за 10 мегавати, а ќе се изградат уште две фотонапонски електрани од по 50 мегавати.

АД ТЕЦ Неготино распиша оглас за изработка на Физибилити студија и веќе во првата половина од годинава ќе се оцени дали ќе се гради нова гасна електрана на истата локација по моделот на јавно приватно партнерство или АД ТЕЦ Неготино ќе се продава.

Можната инвестиција е од 200 до 500 милиони евра за нови стотина мегавати еколошки чиста енергија.

Во минатата, 2020 година успешно беа реализирани и првите постапки за доделување на премиум тарифи за изградба на фотонапонски електрани во вкупен инсталиран капацитет од 62,5 мегавати, од кои веќе неколку се пуштени во употреба.

Во првиот квартал од 2021 ќе биде објавен нов тендер за дополнителни 60 мегавати фотонапонски електрани по истиот принцип, а инвестицијата е проценета на над 35 милиони евра.

Во текот на 2021 ќе започне изградбата на втората фаза од ветерниот парк Богданци 2, инвестиција од 21 милион евра. Ветерни паркови ќе се градат и во Свети Николе, Демир Капија и Дебрца.

Почитувани граѓани,

Во процесот на градење нова македонска енергетика, важна улога има и процесот на гасификација.

Оваа година офцијално започнува изградбата на гасовод помеѓу Северна Македонија и Грција со кој ќе се обезбедат дополнителни количини на природен гас. Инвестицијата само за интерконекторот со Грција е проценета на 50 милиони евра, од кои 10 милиони се грант од Инвестициската рамка за Западен Балкан.

Во фаза на проектирање е гасоводна врска со Косово и со овие два проекта, Северна Македонија ќе биде транзитна држава со природен гас, а истовремено продолжува изградбата на магистралните гасоводи низ целата држава.

Почитувани,

Инвестициите во енергетиката значат развој, помали трошоци за сите, но и поквалитетна животна средина.

Затоа, Владата предводена од СДСМ останува посветена на развој и унапредување на енергетскиот сектор со што европските стандарди ги носиме дома и продолжуваме да реализираме мерки и политики кои од Енергетската заедница се препознанени како шампионски.

 

Последни вести