fbpx

Нова градинка во Пролет и двојно повеќе зелени површини, на прав пат сме

Facebook
Twitter
LinkedIn

Изјава за медиуми, Јон Фрчкоски, советник во Советот на општина Центар

Почитувани сограѓани, 

Локалната власт во Општина Центар предводена од Градоначалникот Саша Богдановиќ заедно со Советот на општината каде мнозинството е од редовите на Социјалдемократскиот сојуз и коалицијата континуирано работат на подобрување на животот во Центар.

Согласно последните измени на деталниот урбанистички план за населба Пролет предвидена е површина за изградба на нова детска градинка која им е повеќе од потребна на граѓаните од ова маало. На местото на постоечката месна заедница Корчагин, ќе може да се изгради градинка со површина на парцела 1.992 метри квадратни и површина за градба од максимум 1.334 метри кавдратни, а развиена површина од 2.668 метри квадратни.

Предвидовме двојно повеќе зелени површини од она што беше предвидено во досегашниот детален урбанистички план. Површината под јавно зеленило е тројно зголемена, односно од постоечките 4283 на 12.811 метри квадратни во однос на претходните планови. Toa зеленило го опфаќа постоечкото зеленило меѓу постоечките станбени згради, заштитното зеленило, но и неколку нови помали површини, кои не биле предвидени како јавно зеленило.

Со изградба на ново паркиралиште на две нивоа,полуподземно и полунадземно ниво го решаваме проблемот со недостатокот на паркинг места во овој дел од Општина Центар, истиот ќе се простира на површина од 1.635 метри квадратни по ниво и испланиран е на начин со кој нема да се нарушуваат видиците на станарите во неговата околина.

Ова е четврти  ДУП од вкупно 31 за кои Советот ќе треба да расправа. Преостануваат уште 15 урбанистички планови кои ќе се реевидират и преправат согласно потребите на граѓаните, а пред се обрнувајќи внимание на исполнување на основните услови за пристоен живот.

Општина Центар е на прав пат!

Продолжуваме да работиме во интерес на нашите сограѓани!

 
 

Последни вести