fbpx

За 10 месеци отворивме 13 детски градинки, ги зголемивме платите за воспитувачките и негувателките

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Лидија Тасевска, пратеничка на СДСМ

Грижата за најмладите, за децата, е врвен приоритет на Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев.

Тоа го потврдува и фактот дека од септември 2020 година до сега, за само десет месеци отворивме 13 нови детски градинки, а со тоа го зголемивме капацитетот на сместување за 840 деца.

До крајот на оваа година ќе бидат отворени уште 12 нови градинки и со тоа капацитетот ќе се зголеми за дополнителни 1.390 места.

За нас секое дете е еднакво важно, затоа подеднакво инвестираме во нови објекти за детска заштита и во урбаните и во руралните средини.

За прв пат децата од општините Босилово, Кондово, Брвеница, Прдејци, Разловци, имаат можност да посетуваат градинка во своето место на живеење.

Со вакво темпо, се приближуваме кон исполнувањето на нашето ветување пред граѓаните , а тоа е опфат на 60% од децата во предучилишно воспитание и образование.

Со посветена работа, веруваме дека до крајот на мандатот ќе успееме да го постигнеме овој процент.

Покрај изградбата на нови детски градинки, реконструкција и проширување на постоечките објекти и нивно опремување, истовремено, вложуваме и во јакнење на компетенциите на стручниот кадар, кој се грижи за нашите дечиња.

Затоа што тие директно придонесуваат во правилниот раст и развој на секое дете во посебна индивидуа.

Го вративме достоинството на професијата воспитувач која што беше заборавена години наназад. Ги покачивме платите на вработените во детските градинки во нашата држава за 21%, коешто е најголемо до сега.

Инвестирањето во најмладите е инвестирање во нашата иднина, затоа што тие се нејзини градители. Секој влог во нашата младина е влог за подобро утре на секој од нас и нашите идни генерации.

Затоа, продолжуваме посветено да работиме на унапредување на раниот детски развој којшто е клучен за понатамошниот развој на секое дете.

 

Последни вести