fbpx

Со Интервентниот план зголемуваме производство и ги поддржуваме земјоделците во време на криза

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Трајан Димковски, член на Комисија за земјоделие на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Владата предводена од СДСМ постојано презема навремени и ефикасни мерки за поддршка на земјоделството.

Во овие кризни времиња, кога цената на житните култури и храната воопшто, досегаат историско највисоко ниво, многу важно е да го зголемиме домашното производство на храна.

Како одговорна партија го правиме токму тоа.

Владата го донесе Интервентниот фонд за земјоделство вреден 400 милиони денари со цел да им помогне на одгледувачите на житни култури.

Фондот предвидува директна поддршка за набавено вештачко ѓубре субвенција за набавка на вештачко ѓубриво којашто ќе изнесува 40% или 4.000 денари по хектар за пченицата и за пченката и нова интервентна субвенција од 2.500 денари по хектар за јачмен и сончоглед.

Оваа недела се исплатија близу 112 милиони денари субвенции на над 5.600 млекопроизводители а претходно, пред десеттина денови, исплатени се над 450 милиони денари субвенции за полјоделски култури меѓу кои и за сончогледот и маслодајната репка.

Покрај поддршката за земјоделците важно е да се истакне и дека вложуваме во подобри и во значајни инфраструктурни проекти за земјоделството.

Започна изградбата на системот за наводнување на Селска река во Конопница, а воедно во изградба се и другите два системи за наводнување во Бишица и Теарце.

Изградбата на овој мал систем за наводнување, ќе придонесе кон зголемување на земјоделското производство во овој регион и ќе овозможи наводнување на нови 42 хектари обработливо земјоделско земјиште на локација во селото Конопница, а системот ќе го користат повеќе од 100 земјоделци.

Сето ова почитувани е само дел од директната помош на Владата предводена од СДСМ насочена кон земјоделците.

Продолжуваме да инвестираме во оваа значајна стопанска гранка со цел земјоделското производство да се зголеми и да стане уште повеќе конкурентно.

Последни вести