fbpx

Раководството на СОНК дејствува уценувачки на штета на учениците, наставата мора да продолжи

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Санела Шкријељ, пратеничка

Почитувани,

Повеќе од десет дена децата се надвор од образовниот процес и тоа во период кој е исклучително важен за учебната година, но и за уписите на полуматураните и матурантите.

Раководството на СОНК, на двапати одбива предлог за зголемување на платите, како и нов Општ колективен договор за континуиран раст на платите во образованието и детската заштита и сето тоа во најголема глобална економска криза.

Ова не е ништо друго освен уцена од страна на раководството на СОНК, на штета на учениците и наставниот процес.

Учениците мора да се вратат на настава, затоа што последиците со кои веќе се соочуваат негативно влијаат не само врз образованиот процес, туку и врз нивниот личен развој.

Себично, недозволиво и неодговорно е учениците десет дена да бидат надвор од училишните клупи само заради лични политички агенди на поединци од раководството на СОНК.

Правото на децата за образование е уставно загарантирано и не смее да се дозволи некој заради политичка агенда да им го загрозува.

Државата, институциите имаат обврска да обезбедат продолжување на наставата, целосно исполнување на наставните програми во училиштата и тоа ќе го сторат.

Правата на децата се над сè и интересот на децата мора да ни биде на прво место.

Никој не смее и нема да го нарушува правото на образование на децата и со тоа да ја загрозува нивната иднина.

Последни вести