fbpx

Финансиска поддршка за пензионерите со пензии до 14.000 денари, во март ново зголемување на пензиите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Санела Шкријељ, пратеничка

Почитувани граѓани, почитувани новинари,

Како одговор на последиците од кризата, Владата предводена од СДСМ презема низа чекори за помош и поддршка на граѓаните.

Во тек е исплатата на паричната помош согласно Законот за финансиска поддршка за ранливи категории на граѓани за справување со енергетската криза.

Започнувајќи од декември во наредните четири месеци парична помош ќе добиваат:

корисниците на правото на социјална сигурност на стари лица, корисниците на посебен додаток, корисниците на правото на надоместок заради попреченост, самохраните родители кои се евидентирани корисници на гарантирана минимална помош.

Финансиска поддршка е предвидена и за пензионерите кои добиваат пензии во висина до 14.000 денари.

Покрај финансиската поддршка, во март следува ново усогласување на пензиите за 330.000 пензионери.

Согласно новата методологија за усогласување на пензиите како збир од растот на трошоците на живот и растот на платите, проценките се дека во март пензиите ќе порасната помеѓу шест и седум отсто.

Тоа ќе значи покачување за над 1.000 денари на просечната пензија која сега изнесува 17.422 денари.

Преку одговорните и ефикасни политики, успеваме за само една од март 2022 до март 2023 година да ги зголемиме пензиите за околу 16 отсто, што никогаш досега се нема случено.

Владата и институциите предводени од СДСМ продолжуваат со грижа за највозрасните наши граѓани, кои треба достоинствено да живеат во своите пензионерски денови.

Последни вести