fbpx

Минималната плата е 20.175 денари, многу повеќе од 8.800 денари во времето на ВМРО-ДПМНЕ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Почитувани,

СДСМ ги остварува своите ветувања дадени пред граѓаните.

Од овој месец минималната плата ќе изнесува 20.175 денари за сите вработени, со што една и пол година пред предвиденото, го реализираме ветувањето дадено во 2020 година, за минимална плата од 20.000 денари.

Пред само неколку години, во време на владеење на ВМРО-ДПМНЕ минималната плата изнесуваше 8.800 денари.

Тогаш, околу 90.000 работници во текстилната, чевларската и кожната индустрија беа дискриминирани и земаа плата пониска од законскиот минимум.

ВМРО-ДПМНЕ цела деценија ги манипулираше работниците и пред светот ги прикажуваше како евтина работна сила.

Тоа време одамна заврши.

Денес, минималната плата важи за сите стопански гранки, а со донесеното законско решение, минималната плата ќе расте секој март, без да зависи од волјата на која било сегашна или идна владата.

Во шест години СДСМ четири пати ја зголемува минималната плата.

Прво на 12.000 потоа на 15.200 денари, па на 18.000, за од овој месец таа изнесува 20.175 денари.

За нас вреднуван, ценет и задоволен работник е императив.

Растот на минималната плата ќе поттикне раст и на останатите плати, со што просечната плата која сега изнесува 34.364 денари, дополнително ќе се зголеми.

Како одговорна партија продолжуваме со вистинска грижа за работниците и сите други категории граѓани.

Последни вести