fbpx

СДСМ вложува во здравството, создава подобри услови за лекување на граѓаните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Ненад Коциќ, пратеник на СДСМ

СДСМ континуирано вложува во унапредување и модернизација на здравството како многу важен сегмент.

Од една страна, преку бројни капитални инвестиции создаваме подобри услови за лекување на граѓаните.

Само овие неколку денови:

-Клиника за хируршки болести „Св. Наум Охридски“, е модернизирана со набавка на нови апарати, во вредност од 1 милион евра, обезбедени од Владата предводена од СДСМ.

-Набавен е нов современ апарат за литотрипсија, нов апарат за мамографија со томосинтеза, и лапароскопски столб за изведување на минимално инвазивни хируршки процедури, кој веќе е ставен во функција во оваа Клиника.

-На Клиниката за ортопедија е пуштена во употреба комплетно реновираната современа хируршка сала, со што се заокружува еден процес кој значи осовременување капацитетите за лекување, интервенции и закрепнување на пациентите.

-Со инвестиција од 15 милиони денари, се овозможува Клиниката да има зголемен број на операции за 20% на годишно ниво а со новата опрема за пациентите се обезбедува современа и комплетна грижа.

-Новата Клиника во Козле, од Институт за белодробни заболувања прерасна во клиника каде се овозможува и специјалистичка нега на терцијално ниво.

-Набавени се голем број на нови апаратури во клиниката за гастроентерохепатологија со комплетно реновиран нов оддел, потоа одделот ендокринологија, Клиниката за токсикологија, како и други клиники, поликникики и болници ширум државата.

-Граѓаните од Сарај за прв пат по 50 години добија модерен поликлинички центар, вреден 1,3 милиони евра.

Реформите и инвестициите во здравство се еден од најважните приоритети на Владата предводена од СДСМ.

Тој процес не застана ниту во време на најголема здравствена и економска криза, и затоа во изминатиот период се пуштени во употреба голем број нови реновирани здравствени објекти, како и нова опрема ширум медицинските центри во државата.

Од друга страна СДСМ ги покачи плати за здравствените работници и лекарите.

Платите на лекарите специјалисти некаде се дуплирани. Го корегиравме коефициентот за дежурства. Така и ќе продолжиме, платите ќе растат во здравството и понатаму.

Последни вести