fbpx

Министерството за финансии ги задолжи граѓаните со нови 25,3 милиони евра

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Министерството за финансии не запира со нови задолжувања на товар на граѓаните.

И покрај тоа што минатиот месец незаконски ги задолжија граѓаните со еврообврзница од 450 милиони евра, денес на аукција на државни хартии од вредност на домашниот пазар ги задолжија граѓаните со нови 25,3 милиони евра.

Иако за враќање доспеваа 21.2 милиони евра, министерот за финансии, Кирил Миноски, одлучи да ги задолжи граѓаните за 25.3 милиони евра, што се 4.1 милиони евра повеќе од долгот што доспева за враќање.

Јавниот долг е на историски износ од над 5 милијарди евра, односно над 50% од БДП.

Затоа се неопходни демократски промени и промените ќе се случат во декември, оваа година.

Ова налудничаво задолжување мора што побрзо да прекине.

 

Скопје, 16.08.2016

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

Последни вести