Димова на конференција во Белград за глобална стратегија на Европската унија

Претседателката на Комисијата за европски прашања на СДСМ и пратеничка Лидија Димова учествува на конференција “Глобална стратегија на Европската унија за надворешна и безбедносна политика и Западен Балкан” којашто се одржува во Белград, Србија, во организација на Центарот за меѓународни и безбедности работи (ISAC).

Димова денеска се сретна со Натали Точи, специјална советничка за надворешна стратегија и безбедносна политика на високата претставничка на Европската унија и потпретседателка на Европската комисија, Федерика Могерини.

На средбата се разменија мислења за повторно обновување на реформските процеси во Македонија и враќање на земјава на евро интегративниот пат.

Македонија за жал заостанува зад земјите од Западен Балкан.

Во изминатите 10 години земјава не направи ниту еден исчекор кон Европската унија а погрешните политики на ВМРО-ДПМНЕ, гушењето демократијата, слободата, човековите права и опструкциите на правото и правната држава дополнително ја оддалечија земјава од европските вредности.

Во рамки на Конфернецијата Димова ќе учествува на панел дискусија за промените што европската глобална стратегија ќе ги донесе по Брегзит и што тоа ќе значи за Западен Балкан.