fbpx

Игнорирањето на загаденоста го загрозува здравјето на граѓаните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Мерните станици постојано покажуваат огромна загаденост на воздухот во Македонија.

Во Скопје загадениот воздух достигнува 14 пати повисоки концентрации на опасните ПМ10 честички што е исклучително опасно по здравјето на граѓаните.

Иста е состојбата и во другите поголеми градови во Македонија. Во Тетово концентрацијата на ПМ10 честичките изнесува фрапантни 18 пати над дозволената граница, додека во Битола 10, Кавадарци и Кичево 7, односно 6 пати над дозволеното.

Секојдневно се зголемува бројот на болни од болести на дишните патишта. Амбулантите се полни.

Според Светка банка Македонија е на самиот врв по годишните смртни случаи предизвикани од загаден воздух, односно од канцерогените честичките кои предизвикуваат рак. Во Македонија има 1.350 смртни случаи годишно предизвикани од болести на дишните патишта и рак.

Никола Груевски го игнорира проблемот што го загрозува најскапоценото нешто, здравјето на граѓаните.

Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не се грижат за здравјето на граѓаните. Единствена грижа на Никола Груевски се тендерите и бизнисот на фамилијата, зделките на братучедот Сашо Мијалков.

За споменици Никола Груевски потроши над 630 милиони евра а цели 10 години проблемот со огромната загаденост на воздухот што ги труе граѓаните нема решение.

Во интерес на граѓание е веднаш да се преземат конкретните мерки на СДСМ за намалување загадувањето:

– Да се воведе субвенција за јавниот градски превоз која ќе важи за сите во зимските месеци.

– Наместо тајно и преку ноќ да се атакува на последните дрвја што се обидуваат да ни дадат малку кислород, градот Скопје итно да забрани сеча на постојните дрва и да започне со санирање на сите уништени зелени површини.

– Да се воведат грантови за инсталирани соларни панели, грантови за изолација на објекти и инсталација на енергетски ефикасни апарати.

– Да се зголемат средствата на Министерството за животна средина и просторно планирање во делот на заштита на животната средина.

Граѓаните се обединети против политиките кои им го загрозуваат животот.

Граѓаните имаат идеја: збогум Никола!

Скопје, 24.12.2015
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА