fbpx

Првите вакцини против коронавирусот пристигнуваат наредниот месец, следува процес на имунизација, за конечна победа над пандемијата

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Трендот на намалување на бројот на новодијагностицирани од коронавирусот, како и на процентот на позитивни од тестираните продолжува, а со тоа се намалува притисокот врз јавното здравство и врз болничките капацитети.

Ова се должи на почитувањето на мерки за заштита од коронавирусот од страна на мнозинството граѓани, како и на засилените инспекциски контроли.

Намалувањето на бројот на заразени и хоспитализирани не е причина за опуштање, туку напротив, сите треба да продолжиме доследно да ги почитуваме мерките за заштита од коронавирусот.

Првите вакцини пристигнуваат во земјата веќе од наредниот месец!

Обезбедени се 800.000 вакцини за цела 2021 година, а првите дози од вакцината на Фајзер ги очекуваме веќе во февруари.

Истовремено, Владата преку два други механизми ќе обезбеди дополнителни дози на вакцини против коронавирусот.

Едниот од нив е „Ковакс“ механизмот од каде се очекуваат уште 833.000 дози на вакцини, а како трет механизам се преговорите со земји членки на ЕУ кои се подготвени да отстапат дел од нивните вакцини.

Вкупно, преку сите три механизми  треба да се обезбеди вакцинација за 1,2 милиони жители на Северна Македонија, односно за околу 60 отсто од вкупното население.

Вакцинацијата е последната фаза од борбата против коронавирусот. Институциите се подготвени, следува процес на имунизација на целото население, за конечна победа над пандемијата.

Затоа е потребно трпение и дисциплина од секој еден од нас, за што побрзо да се вратиме во нормалните текови на животот.

Последни вести