fbpx

Венко Филипче за Нова: Кога СДСМ греши, партијата прифаќа и се менува – кај ВМРО-ДПМНЕ тоа не постои

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Потпретседателот на СДСМ, Венко Филипче, во интервју за порталот Нова вели дека како потпретседател на партијата останува посветен на здравствените политики и реализација на програмата на партијата во сопствениот ресор кој е столб на државата. Тој пососчува дека СДСМ е реформска партија која секогаш гледа напред и се води од интересот на граѓаните. Токму тоа го мотивирало да ја прифати одоговорната партиска позиција.

„Без разлика дали е тоа надворешна политика, крупни проекти како Клинички центар, борба со пандемија, економски мерки за спас на стопанството – СДСМ при креирањето на политиките го има во фокус државниот и граѓанскиот интерес“, вели Филипче.

На прашањето дали ќе биде успешен политичар како што е успешен неврохирург, Филипче истакнува дека успешен политичар е оној кој ќе докаже дека знае да работи и менаџира на позицијата која ја добил во владата или партија. Тој вели дека модерниот политичар го одликува професионалност и успешна реализација на зададените задачи и планови, а не безполезни политички препукувања и дебати кои веќе не ги интересираат граѓаните.

„Празни политички флоскули и итроштини, дворски игри и неполезни дебати веќе не се на цена кај граѓаните, ниту треба да бидат карактеристики на модерниот политичар. Оттаму, прашањето дали ќе бидам успешен политичар за мене значи дали успешно, совесно и професионално ќе ја работам секоја зададена работна задача. Без разлика дали е тоа министер за здравство, претседател на партиска комисија или пак друга позиција за време на изборите, јас кон сите обврски пристапувам сериозно и се трудам да ги исполнам максимално одговорно. Така и ќе пристапам кон сите идни предизвици во рамки на партискиот ангажман“ – истакнува потпретседателот на СДСМ.

Филипче верува дека главна стратешка цел на партијата и новото раководство треба да бидепривлекување на квалитетни кадри кои се докажани професионалци во различни полиња бидејќи тоа е основен предуслов за успешно работење на партијата и градење доверба кај граѓаните. Тој истакнува дека мора силно да се вложува и во младината која мора да биде поактивна и организирана.

„Во политиката одамна нема место за импровизација, како со кадар така и со реализација на ветеното пред граѓаните. Политичкиот менаџмент е сериозна работа која бара професионалци и одговорни луѓе на сите позиции кои ќе работат по јасно утврдени стратегии и цели. Нивната работа мора да се следи и соодветно евалуира како целиот систем би функционирал добро, а краен бенефит од тоа би имале граѓаните. Ефикасноста во работењето и реализацијата на ветувањата треба да бидат топ приоритет на партијата“ – вели Филипче.

Потпретседателот силно го критикува ВМРО-ДПМНЕ за своите деструктивни политики коментирајќи дека партијата има единствена цел, а тоа е како да се докопа на власт дури и по сметка на правење големи штети на граѓаните блокирајќи ги сите проекти и политики во нивни интерес. Филипче верува дека граѓаните ја прпознаваат разликата меѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и дека ќе ја казнат опозицијата на избори.

„Јас навистина не можам да ја разберам таа неконструктивност и неверојатната неспоосбноста да се препознае тронка државен интерес во моменти на криза или за суштински важни прашања. Проблемот на ВМРО-ДПМНЕ е во тоа што едноставно имаат само една единствена цел, а тоа е како да се докопаат до власт небирајќи ниту метод, ниту начин. Најстрашно од се е што воопшто не се грижат дали со своите методи им штетат на граѓаните. Јас сум свесен дека се случуваше СДСМ да донесе одлуки или политики кои можеле и морале да бидат подобри, но да се разбереме, постои суштинска разлика помеѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Кога СДСМ греши, партијата прифаќа, се менува, се унапредува и најважно од се, се бори и работи за стратешкиот интерес на граѓаните и државата. Кај ВМРО-ДПМНЕ тоа не постои, таму постои само интерес за власт и личен односно тесно партиски интерес“ – заклучува Филипче.

Последни вести