fbpx

Наставата со физичко присуство се одвива успешно, реформските процеси во образованието продолжуваат

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Учебната година со физичко присуство се одвива успешно и без проблеми.

По една и пол година учење на далечина, над 187.000 основни и 70.000 средношколци со почитување на сите здравствени протоколи, денес се во своите клупи целосно вклучени во образовниот процес.

Нема подобра алтернатива од настава со физичко присуство и затоа е потребно сите доследно да се придржуваат до мерките за заштита со цел да се одржи континуитет на наставата со физичко присуство.

Оваа учебна година е особено важна и поради реформите кои се спроведуваат а кои имаат за цел унапредување на наставниот процес.

Од оваа година имаме нова Концепција за основно образование, нови наставни програми и современи материјали за учење, печатени учебници за прво и дигитални за четврто одделение.

За првпат се изработени и учебници и на Брајово писмо и во аудио формат за ученици со проблеми со видот и тие учебници се навремено во училиштата.

Промени има и во начинот на реализација на часовите. Реформите обезбедија добро опремени училишта со нагледни средства, со интерактивни табли и таблет компјутери за учениците од социјално ранливите семејства.

За СДСМ и Владата што ја предводи, образованието е еден од врвните приоритети. За четири години изградени и реконструирани се 80 училишта, платите во основното и средното образование ги зголемивме за над 21 отсто, а со Колективниот договор, платите во високото образование ги зголемивме за 10 отсто.

Преку одговорен пристап продолжуваме да инвестираме во образованието, да инвестираме во иднината на нашата држава.

Последни вести