fbpx

Заев од Демир Капија најави силнен економски развој на општините

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Денес претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија на средбата со жителите на општина Демир Капија го најави Интервентниот план за инвестиции – кој е над 8 милијарди евра.

“Инвеститорите ги носиме во секој град и секое населено место. За нас нема големи и мали општини, важни и неважни. Се определивме за политики на рамномерен регионален развој и тие ќе овозможат луѓето да се определуваат да живеат и работ во родното место, бидејки ќе имаат избор, ќе имаат шанса да работат” – рече Заев.

Заев додаде дека ќе се утврдуваат заедничките потребите на граѓаните во одреден реон, маало или населба – и, општината епланирано ќе нуди субвенции, за да се отворат нови локално дефицитарни бизниси и додаде дека тоа – и ќе отвори нови работни место – и ќе биде добро за вас граѓаните кои за своите потреби ќе може да се обратат во родното место, а не да се прават трошоци по други градови.

Тој низ бројки се осврна на реализираните проекти во минатите 4 години: 60 градинки, 80 училишта, 60 објекти за полицијата, 34 здравствени установи, 20 домови на културата, театри, општински згради и на демиркапијци им најави изградба на автобуска станица, изградба на пречистителна станица за отпадни води, хортикултурно уредување на село Корешница!и инвестиции за развој на спортот и спортски објекти.

Како никогаш порано се инвестирала во општините и тоа со рамномерна грижа за сите општини, за секој регион, со опфат на сите жители и така ќе продолжат и во следните години.

Последни вести