fbpx

Ковачевски: Пописот е основа за да креираме нови економски политики за развој

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Податоците од пописот ни укажуваат дека мора да изградиме систем базиран на квалитет и унапредување на услугитекои ќе бидат во согласност со новите потреби на граѓаните, порача прстседателот на СДСМ Димитар Ковачевски во интервју за емисијата „360 Степени“ на Телевизија Алсат.

Ковачевски посочи дека податоците од пописот се основа за да се креираат нови економски политики за развој.

„После 21 година, се менуваат потребите на граѓаите, доаѓаат нови генерации кои живеат во дигитално време. Се појавуваат нови индустрии во кои расте просечната плата и расте и извозот. Како држава мора да поставиме национална стратегија која ќе го зголеми Бруто домашниот производ, и ќе ги унапреди услугите од јавниот сектор. Ако го земеме редвид податокот дека имаме 205 населени места кои веќе немаат жители, тогаш треба да видиме дали треба да направиме и реорганизација на образованието, да не се доведеме во ситуација да имаме населени места каде што има училишта а нема ученици, а од друга страна да имаме општини каде што недостасуваат училишта, па учениците учат во три смени“ порача претседателот Ковачевски.

Последни вести