fbpx

80 илјади граѓани добија повисока минимална плата, повисоки плати обезбедивме и за вработените во училиштата, градинките, полицијата, факултетите и здравството

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Владата предводена од СДСМ обезбедува постојан раст на платите за подобрување на животниот стандард на граѓаните.

Минималната плата ја зголемивме двојно, со што месечните примања за над 80 илјади граѓани изнесуваат 18 илјади денари што е за околу 10.000 денари повеќе од 2012 година во време на ВМРО-ДПМНЕ.

Континуиран раст на платите е обебзеден и за наставниците, вработените во здравство и во градинките.

Платите на наставниците во последните 4 години ги зголемивме за над 2.000 денари, додека претходната власт во период од 7 години ги зголеми за само 850 денари.

Вработените во градинките со новиот систем за плати добија зголемување од 21% што е најголемо до сега, а воведен е и кариерен развој. Зголемување од 5 % имаше и за вработените во здравство.

Дополнително со законските измени кои токму ВМРО-ДПМНЕ ги блокира во Собранието се гарантира континуиран раст на наставничките плати согласно растот на минималната плата.

Со истиот закон се предвидува трајно решавање на 4.700 вработувања на наставниците од определено на неопределено време како и унапредување на нивниот статус.

Покачување на платите добија и вработените од високообразовните установи.

Со потпишувањето на Колективен договор за високо образование, за прв пат беше постигнато зголемување во просек за 10% кое започна да се пресметува со минатата септемвриска плата.

Владата предводена од СДСМ постојано работи на обезбедување подобар живот и повисок стандард на сите граѓани.

Последни вести