fbpx

Синдикатите да се вратат на преговарачка маса, Владата ќе обезбеди раст на платите и нов Општ колективен договор

Facebook
Twitter
LinkedIn

Одговор на новинарско прашање, Санела Шкријељ, пратеничка

Како што и многу пати досега истакнавме правото на штрајк и на протести загарантирано право со Уставот, но секогаш треба предност да му дадеме на социјалниот дијалог особено кога гледаме дека Владата има слух за социјален дијалог.

Веќе имаше една одржана средба со репрезентативниот синдикат во јавниот сектор и тој социјален дијалог за усогласување на платите во целиот јавен сектор и враќање на некои права којшто веќе со години не се практицираат како што е К-15 за јавниот сектор и подготовка на нов општ колективен договор во јавниот сектор веќе започнува.

Така да апелираме повторно да сите синдикати се вратат на преговарачките маси, повторуваме дека Владата има слух и дека зголемување и раст на платите ќе има.

Последни вести