fbpx

СДСМ со гордост ја честита автокефалноста на МПЦ – ОА, ова е важен настан за православието и за македонската самобитност

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

СДСМ на сите православни верници и на сите граѓани им ја честита автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија.

Со денешната заедничка служба со патријархот на СЦП Порфириј и со испратениот Томос до Вселенската патријаршија се создаваат сите успови МПЦ – ОА да биде признаена како автокефална и рамноправна со сите православни цркви.

Ова е важен настан за сите православни верници од Северна Македонија, важен историски настан и за македонскиот народ но и за сите граѓани.

Со признавањето на МПЦ – ОА се затвора уште едно повеќедецинско отворено прашање и истовремено се заокружува македонската самобитност и независност.

Последни вести