fbpx

Македонци со македонски јазик во ЕУ, Собранието да го продолжи европскиот пат

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Последниот европски предлог обезбедува почеток на преговорите со ЕУ и чиста формулација, односно македонскиот јазик во Унијата.

Македонски јазик без фусности, без додавки ќе стане еден од официјалните јазици на Унијата а на македонски јазик ќе биде преведено и законодавството на ЕУ. Македонци кои говорат македонски јазик во ЕУ. Тоа значи затворање на сите идентитетски прашања и обезбеден македонски идентитет.

Ова е остварување на уште една стратешка цел – започнување преговори и членство во ЕУ, како Македонци со македонски јазик.

Пред Собранието денеска е важна одлука за иднината на државата и продолжување на европскиот пат.

Време е за одлука. Преку усвојување соодветни заклучоци, кои ќе бидат задолжителни за сегашната но и за секоја идна Влада да се обезбеди европскиот пат на земјата и безусловно почитување на јазичните, идентитетските, историските и културните особености на Македонскиот народ, за кои во ниту еден момент не се преговара.

Сите пратеници да се вклучат во процесот на носењето на заклучоците, да дадат свој придонес за Собранието да го продолжи европскиот пат.

Последни вести