fbpx

Николовски на средба со Паун од ИРИ: Државата чекори сигурно кон ЕУ и НАТО, реформскиот процес ќе продолжи во интерес на граѓаните

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Генералниот секрeтар на СДСМ, Љупчо Николовски и директорот на Центарот за анализи и истражување на СДСМ, Мартин Попов, денеска се сретнаа со Овен Паун, директор на Меѓународниот републикански институт за Северна Македонија.
 
На средбата се разговараше за актуелната политичка ситуација, спроведувањето на реформскиот процес, како и процесот на евроинтеграцијата на државата и нејзиното приближување кон НАТО и ЕУ.
 
Генералниот секретар Николовски истакна дека со спроведените реформи, напредокот на државата е очигледен, а најголем доказ за тоа е фактот што по години изолација и неизвесност, денес државата чекори сигурно кон интеграција во најмоќните светски сојузи, ЕУ и НАТО.
 
Но процесот на реформи, посочи Николовски, мора да продолжи во интерес на граѓаните и државата. Затоа е важно Собранието да го донесе Законот за јавно обвинителство кој е важен за фунцкионирањето на правната држава и правосудниот систем и значаен за евроинтегративниот процес на Република Северна Македонија.
 
Николовски се заблагодари за досегашната поддршка на Меѓународниот републикански институт во делот на развој на Партиско истражувачките аналитички центри и партиските комисиии, при што заемно беше договорено соработката дополнително да се интензивира во повеќе области.  
 
На средбата, Николовски го презентираше и новиот начин на работа на СДСМ кој е во интерес на граѓаните, го забрзува напредокот и креира мерки и политики кои обезбедуваат повеќе пари и повисок животен стандард за сите граѓани.
Последни вести