fbpx

Со право очекуваме Советот на ЕУ да потврди дека ги исполнивме сите услови, убедена сум дека годинава ќе започнеме преговори

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Во вечерашното гостување во емисијата Топ тема заменик претседателката на СДСМ, Радмила Шекеринска истакна дека Европската унија, преку Извештајот на Европската комисија го препознава успехот на државата во реформскиот процес и очекува тоа да биде потврдено и од Советот на ЕУ.

– Убедена сум дека оваа година ќе преговараме со ЕУ. Немам дилеми дека и во заклучоците на Советот ќе биде констатирано дека ги исполнивме сите услови и очекувања, и тоа не само на услови и очекувања кои се однесувале само на договорите со Грција и Бугарија туку и на домашните реформи што ги спроведовме и ги спроведуваме во клучните области. Како Влада одлучивме тоа што може да го завршиме, да го сработиме и да не го одлагаме. Затоа денес ЕУ може да заклучи дека се што е до нас е завршено. Покажавме дека добриот однос и шансите за решенија носат реален резултат. Денес дури и најскептичните земји членки на ЕУ не можат да најдат оправдување за да не започнеме преговори, порача Шекеринска.

Заменик претседателката Шекеринска посочи дека со забрзаната ратификација за пристапување во НАТО и интензивирањето на интеграцијата во ЕУ, како држава покажавме дека сме на вистинскиот пат, дека влогот е голем и затоа не смеат да се дозволат грешки ниту на домашен ниту на надворешен план.

Скопје, 17.06.2019
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести