fbpx

Честитка на генералниот секретар Зечевиќ: Делото на Свети Климент е темел и водилка за македонскиот народ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Генералниот секретар на СДСМ Миле Зечевиќ упати честитка до сите православни верници по повод христијанскиот празник Свети Климент Охридски.

,,Во мое лично име и во името на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Ви го честитам 8-ми Декември, големиот христијански празник – Св. Климент Охридски.

Денеска, му оддаваме почит на основачот на првата Охридска книжевна школа, човекот кој на чие дело и посветеност се раѓа словенската литература, на првиот словенски епископ и втемелувач на Охридската архиепископија – Св. Климент Охридски.

Благодарение на трудот на Св. Климент Охридски кој целиот свој живот го посветил на создавање на македонската и сесловенската литература и писменост, денес, сите сме горди на нашето писмо – кирилицата, составен дел на нашиот македонски идентитет.

Ликот и делото на Св. Климент Охридски плени со својата духовност и значење и денес, а неговите вредности, неговото дело се темел, водилка за македонскиот народ и Македонската православна црква, конечно признаена од православниот свет.“ стои во честитката.

Последни вести