fbpx

Најостро го осудуваме потегот на Сиљановска и злоупотребата на деца за политички цели во кампања, очајна е

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Очајна и соочена со слабата поддршка од граѓаните, кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска злоупотреби деца за политички цели во изборна кампања.

Најостро ја осудуваме оваа дрска злоупотреба на дечињата од страна на очајната Сиљановска и очекуваме реакција од надлежните институции, вклучително и Државната изборна комисија.

Однесувањето на Сиљановска е спротивно на Изборниот законик но и на ратификуваната Конвенција за правата на детето, норми кои ги штитат децата од сите форми на злоупотреба во политички цели во кампања.

Скандалот е уште поголем што државата веќе се грижи за дечињата во СОС детското дело.
СОС Детско село е приватна установа којашто згрижува деца без родители и родителска грижа врз основа на Управен договор склучен со државата, а трошокот за секое дете на месечно ниво го покрива надлежниот центар за социјални работи.

За секое дете е обезбедено организирано живеење и предвидени трошоци целосно обезбедени од државата.

Право и правдина немаат ама баш никаква врска со Сиљановска која посегна дури и по злоупотребата на дечиња, згрижени од државата.

Сиљановска најгрубо ги злоупотреби дечињата и ги прекрши нивните детските права.

 

Скопје, 30.04.2019
ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТ
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести