fbpx

Со СДСМ растат платите и пензиите, имаме најголемо зголемување досега

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

СДСМ се грижи за стандардот на граѓаните. И во време на светска криза, растат платите и пензиите.

Со одговорните мерки и политики на СДСМ, платите и пензиите имаат најголемо зголемување досега.

Од овој месец минималната плата се зголемува на 20.175 денари, односно за над 2.000 денари повеќе во однос на досегашната минимална плата која изнесуваше 18.000 денари.

Од 2017 година минималната плата се искачи од 8.800 на 20.175 денари. Тоа е зголемување за 11.375 денари.

Согласно новата методологија пензиите од месец март се зголемуваат за 8,4 отсто, што е историски највисок раст.

Просечната пензија се зголемува за околу 1.500 денари на 19.150 денари.

Истовремено просечната плата постојано расте и сега изнесува 34.364 денари.

СДСМ како одговорна партија продолжува со реализација на мерки и политики што го унапредуваат стандардот на граѓаните, грижата за сите продолжува.

Последни вести