fbpx

СДСМ со граѓаните на Велес и Свети Николе: 3.000 денари повеќе за млади до 23 години вработени во производство

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Потпретседателот на СДСМ Перо Костадинов денеска заедно со Виктор Велевски како дел од караванот „Рамо до рамо до победа“ беше меѓу граѓаните на општина Велес.

– СДСМ е партија која се грижи за граѓаните, особено за младите. Како дел од мерките и политиките за задржување на младите луѓе дома обезбедивме младински додаток од 3.000 денари месечно за млади до 23 години вработени во производство и овој додаток минатата година го користеле околу 3.500 млади лица. Истовремено го зголемивме и додатокот за субвенциониран студентски оброк, за повеќе пари и подобар стандард на студентите и тоа е патот по кој ќе продолжиме, посочи Костадинов.

Претседателката на Форумот на жени на СДСМ, Јована Тренчевска и Марко Ѓеоргиевски беа во посета на општина Свети Николе, каде порачаа дека токму Владата на СДСМ успеа да го реши проблемот на стечајните работници, да воведе државна социјална пензија и да го зголеми опфатот на деца кои добиваат детски и образовен додаток, со цел да се зајакне степенот на социјална заштита и граѓаните да живеат подобро.

– Грижата за работниците, за пензионерите, за ранливите, за самохраните родители, за младите и поддршката на семејните буџети е константа во работењето на СДСМ. Меѓу првите одлуки на оваа Влада беше системското решение за раст на минималната плата, ги покачувме пензиите за рекордни 16% и просечната плата до над 34.000 денари. Знаеме дека трудот на секој работник мора да се цени, да се почитува и да биде соодветно платен, рече Тренчевска на маалска средба, рамо до рамо со граѓаните на Свети Николе.

Последни вести