fbpx

Рамо до рамо до победа: Земјоделците се вреднувани и почитувани, за прв пат субвенциите ги исплаќаме авансно

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Во рамките на теренските активности на СДСМ, под мотото „Рамо до рамо, до победа“, денеска со граѓаните на Врапчиште, беа Гоце Георгиевски и Боро Еркечов, а во Маврово Ростуше Богданка Кузеска и Белкиса Зеќири.

Владата на СДСМ како никоја претходно се грижи за сите земјоделци и инвестира во сите гранки на земјоделството. Воведовме нов модел на субвенционирање, за прв пат субвенциите ги исплаќаме авансно, за прв пат воведовме и жените земјоделки да можат да користат платено отсуство за мајчинство, истакна во Врапчиште претседателот на комисијата за земјоделство на СДСМ Гоце Георгиевски.

Георгиевски соопшти дека е усвоена Програмата за спроведување на интервентен фонд во земјоделството вредна 317 милиони денари, во чии рамки заедно со земјодлеците се креираат мерките за поддршка.

Првата мерка која е предвидена во Интервентната програма е поддршка за производителите на зимска зелка на отворено, а мерка за поддршка предвидуваме и за производителите на градинарски култури во оранжериско производство, нагласи Георгиевски, додавајќи дека светската криза сите ги научи колку домашното производство на храна е важно и затоа денес земјоделците во нашата држава се вреднувани и почитувани, а финансиската поддршка неселективна и навремена.

Рамо до рамо со граѓаните на Маврово и Ростуше беа пратеничката на СДСМ Белкиса Зеќири и портпаролката на партијата Богданка Кузеска.

Заедно, со граѓаните низ дијалог донесовме системски решенија за покачување на минималната плата и пензиите. ВМРО-ДПМНЕ го газеше достоинството на работниците и минималната плата ја држеше на едвај 9.000 денари, а за вработените во текстилната, кожарската и чевларската индустрија и помалку. Ние ја покачивме минималната плата на 20.175 денари, просечната плата ги достигна ветените 34.000 денари, просечната пензија ја зголемивме за 60 отсто. Тоа е вистинска грижа за сите граѓани, порача пратеничката Белкиса Зеќири, во Маврово-Ростуше.

Последни вести