fbpx

Се прават последни анализи за враќање на дневната евтина тарифа на струјата

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Последните анализи за враќање на евтината дневна тарифа на електричната енергија се во тек, граѓаните може да очекуваат наскоро цената на струјата во одреден период од денот да биде значително пониска.

Враќањето на евтината дневна тарифа се должи на успешното менаџирање на последиците од светската енергетска криза, од страна на Владата и институциите предводени од СДСМ, кои обезбедија непречено снабдување со електрична енергија и ги заштитија граѓаните од ценовни шокови.

Со вклучување на сите капацитети домашното производство на електрична енергија се зголеми за 40 проценти, со што значително се намали увозот на струја.

Од почетокот на 2022 до крајот на март 2023 година произведени се некаде над 2,7 милиони мегават часови домашна електрична енергија, а уделот на увозот се намали од над 30 отсто на околу 11-12 проценти. Истовремено за само 15 месеци се инсталирани 192 мегавати „зелена енергија“.

Пропаднаа сите лажни сценарија на ВМРО-ДПМНЕ со кои го плашеа народот дека ќе има рестрикции, дека цената на електричната енергија драматично ќе порасне, дека енергетскиот сектор ќе пропадне.

СДСМ работи во интерс на граѓаните, како одговорна партија продолжува со мерките и политиките што го зајакнуваат енергетскиот капацитет, ја зголемуваат енергетската независност на државата и обезбедуваат пониски трошоци за електрична енергија.

Последни вести