fbpx

Само ДПМНЕ – Левица и партии од Бугарија се против Резолуцијата на Бундестагот

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Само партии од Бугарија и ДПМНЕ-Левица се против Резолуцијата на Бундестагот.

Откако стана кристално јасно дека Мицкоски не лобирал за Резолуцијата на германскиот Бундестаг ДПМНЕ почна да плука по неа.

Што стои во усвоената Резолуција за којашто само ДПМНЕ-Левица и партии од Бугарија ја напаѓаат:

“Германскиот Бундестаг ги признава македонската култура, идентитет и јазик. Во Европската Унија, која се карактеризира со голема разновидност на јазици и култури, јазиците се составен дел од нашето заедничко културно наследство.

Јазичната разноликост се практикува во повеќејазичноста на програмите и во работата на институциите. Македонскиот јазик и култура дополнително ќе ја збогатат оваа разноликост. Европската Унија го смета зачувувањето и заштитата на ова богатство како една од нејзините најважни задачи“

Кој е заедничкиот интерес на ДПМНЕ со партии од Бугарија?

Последни вести