fbpx

Светска банка потврди дека владините мерки доведоа до едноцифрена инфлација

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Економските мерки и политики на Владата предводена од СДСМ даваат резултати.

Светска банка потврди дека владините мерки доведоа до едноцифрена инфлација.

Светската банка очекува инфлацијата да продолжи да се намалува годинава и следната година, додека историски ниското ниво од околу 2% би се постигнало во 2025 година.

На среден рок се предвидува намалување на стапката на сиромаштија, намалување на невработеноста и невработеноста на младите, пораст на платите и пораст на БДП по глава на жител.

Потенцијалот на македонската економија за раст ќе се зголемува како што земјата се приближува кон ЕУ преку реформскиот пат за структурни реформи и јакнење на економијата.

СДСМ, како одговорна партија продолжува со мерки и политики за намалување на инфлацијата и за поттикнување на економскиот раст.

Последни вести