fbpx

Ковачевски: На изборите во 2024 ќе има два блока, едниот за ЕУ и Запад, вториот за Исток

Facebook
Twitter
LinkedIn

Одговори на новинарски прашања, Димитар Ковачевски, претседател на СДСМ

На изборите во 2024 година ќе имаме два блока на политички партии, едниот кој ќе биде за европски интеграции и другиот кој што ќе биде за изолација, едниот блок кој што ќе биде за Македонија да биде членка на ЕУ, дел од Западна Европа, и вториот блок со некаква алтернатива нејасна, необјаснета од никого која што ќе гледа повеќе на Истокот колку на Западот, рече претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски во одговор на новинарски прашања.

На Алијанса е да одлучи дали ќе оди на Запад или ќе оди на Исток, дали ќе оди за Европа или ќе оди за некакви недефинирани алтернативи кој што никој не ги објаснил. Сепак е нивна одлука, додаде Ковачевски.

-Секоја политичка партија прво одлучува во рамките на своите органи,за тоа како ќе се постави во политичкиот простор, и второ секоја политичка партија ги бира своите коалициони партнери согласно со вредностите што ги дели. Јас кажав уште пред година и половина дека на изборите во 2024 година ќе имаме два блока на политички партии, едниот кој ќе биде за Европски интеграции и другиот кој што ќе биде за изолација, едниот блок кој што ќе биде за СМ членка на ЕУ, дел од Западна Европа, и СМ вториот блок со некаква алтернатива нејасна, необјаснета од никого која што ќе гледа повеќе на Истокот колку на Западот. На Алијанса е да одлучи дали ќе оди на Запад или ќе оди на Исток, дали ќе оди за Европа или ќе оди за некакви недефинирани алтернативи кој што никој не ги објаснил. Сепак е нивна одлука, рече Ковачевски.

Ковачевски побара МВР на ригорозен начин да интервенира за случајо со пронајдениот куршум и тепчката во Тетово.
-Секако дека ме загрижува и колку што знам МВР веќе има интервенирано, во делот на тепачкато која што се има случано во Тетово каде што е нападнат директор на владина институција од страна на лицето кој што е идентификуван со име и презиме и сметам дека МВР со тоа треба да заврши и доколку е точно информацијата која што сега го поделив, тогаш треба на ригорозен начин да се интервенира во случајот., рече претседателот на СДСM, Димитар Ковачевски во одговор на новинарски прашања.

Последни вести