fbpx

Заев до граѓаните Роми: Ќе живееме квалитетно сите, во едно општество за сите!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, за Меѓународниот Ден на Ромите, упати честитка до припадниците на ромската заедница во Република Македонија:

„Го честитам Меѓународниот ден на Ромите на сите припадници на ромската заедница во Република Македонија, во име на Социјалдемократскиот сојуз и во мое лично име.
Овој ден на Ромите, каде и да живеат во светот е потсетување на цивилизациските придобивки и поттик за натамошен развој и напредок.

Ромите во Македонија се рамноправни граѓани во оваа земја и државата мора да ги обезбеди и штити нивните права.

Досегашната власт ги загрозуваше и погазуваше основните човекови права и слободи на сите граѓани. Ова посебно се рефлектирало врз нарушување и на правата на граѓаните Роми.

Населението со висок праг на сиромаштија, кое живее во нехумани и потценувачки услови во 21-от век, трпело невидени брутални и безобразни притисоци, уцени, закани, влечења „за уши“, директно од власта којашто по закон има должност да им обезбеди егзистенција, образование, здравство, социјална заштитита и на Ромите како и на сите други граѓани.

Почитувани сограѓани Роми, промените коишто заедно ги избравме на 11 декември доаѓаат. Новата реформска Влада ќе го имплементира концептот на едно општество за сите граѓани со слобода и достоинствен живот, без разлика на политичка, етничка, верска и каква било друга припадност.

Сите ние кои живееме во оваа држава, независно на која националност припаѓаме, имаме право на рамноправен, среќен, спокоен живот за нас и нашите деца. Тоа сите заедно ќе го постигнеме“.

 

Скопје 08.04.2017

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

 

 

Последни вести