fbpx

Државна пензија за секој

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

Секој ќе има пензија од државата.

Со оваа мерка од Планот за живот сакаме да ја измениме сегашната ситуација на гладни или и болни луѓе во возрасни години, кои немаат финансиска можност сами да се грижат за себе, затоа што не ги исполниле условите за пензија.

Сите жени кои ќе наполнат 62 години и сите мажи кои ќе наполнат 64 години, а не ги остваруваат условите за старосна пензија, ќе добиваат државна социјална пензија.

Право на државната пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живеле во Македонија.

Државната социјална пензија на почетокот ќе биде во висина од 40% од просечната старосна пензија.

Граѓаните над 65 години независно дали ги исполниле условите за пензија или не учествувале во градењето на нашето општество и секој од нив заслужува да имаат достоинствена старост.

Нашата цел е достоиствен живот за сите граѓани на Македонија.

Мнозинството граѓани гласаа за промени. Сега е потребна нова одговорна Влада на граѓаните која ќе води реални политики и ќе обезбеди квалитетен живот за сите.

Од оваа 2017 година почнуваме да го создаваме животот кој го избравме.

Скопје, 22.01.2017

ЦЕНТАР ЗА КОМУНИКАЦИИ СО ЈАВНОСТА
СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ НА МАКЕДОНИЈА

Последни вести