fbpx

Јавниот долг продолжува да се зголемува

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

На денешното задолжување на домашниот пазар на капитал министерот за финансии, Кирил Миноски, иако побаруваше 12.1 милион евра тој ги задолжи граѓаните со нови 18 милиони евра.

Јавниот долг заради ова темпо на задолжување ги надмина критичните 50% од БДП, граница која Меѓународниот Монетарен Фонд препорача да не се надминува.

Министерот за финансии јавно се обврза дека после секое ново задолжување ќе ја објавува состојбата на државните депозити. До сега ниту еднаш го нема сторено тоа.

Предупредуваме дека за сите злоупотреби направени со пари на граѓаните ќе има одговорност.

Кабинет на Дополнителен заменик министер за финансии

Последни вести