fbpx

Спасовски на средба со просветните работници: Повисоки плати и во образованието, поврзување на сите основни училишта со ултра брз интеренет, дигитализација и трасформација на наставната програма во новиот мандат

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

Носителот на листа во ИЕ 2, Оливер Спасовски, попладнево имаше средба со просветни работници во општината Бутел.

Тој ги истакна политиките на СДСМ и на оваа Влада за вложувања во човечкиот капитал и рече дека со новата развојна економија, како што се покачуваат минималнаат и просечната плата, така ќе има покачувања на платите во сите области.

„Во три наврати, кумулативно, платите на просветните работници и вработените во образованието ги зголемивме за 21.3 проценти и продолжуваме со нашите настојувања вработените во образованието да имаат повисоки пллати и достоинствени услови за работа. Режимот на ВМРО-ДПМНЕ не ги почитуваше просветните работници, од нив правеше гласачка машина, ги носеше на контра протести и ги обремени со милион административни процедури“, посочи Спасовски.

Тој и во новиот мандат најави големи вложувања во образованието и вистинска грижа за просветните работници и за учениците.

„Вложуваме во образованието. Со новата Програма предвидуваме поврзување на сите основни училишта со ултра брз интеренет, интерактивни училници, дигитализација и трасформација на наставната програма, што ги налага и актуелната здравствена ситуација со којашто се соочуваме“, најави Спасовски.

Тој истакна дека следниот мандат на Владата ќе биде целосно посветен на економијата и кревање на животниот стандард на сите категории граѓани.

„Ние ги насочуваме парите кај граѓаните. Минималната плата ја зголемивме на 14.500 а до крајот на мандатот ќе достине до 20.000 денари што е дури 120% повеќе од 9-те илади денари во времето кога ВМРО-ДПМНЕ беше на власт во 2016 година. Ќе расте и просечната плата – до крајот на мандатот ја биде до 34.000 денари. Со тоа платите во сите сектори ќе продолжат да растат – и во образованието“, вети Спасовски на просветните работници на средбата во општината Бутел.

Последни вести