fbpx

Шекеринска: ВМРО-ДПМНЕ и слобода не оди заедно, затоа на 15 јули ќе гласаме режим да не ни се повтори никогаш

Facebook
Twitter
LinkedIn

Соопштение за јавност

 

 

Овие 2,5 години видовте како од петни жили се трудиме да ја растуриме таа структура и кула од партиски влијанија и пипци кои ги пуштиле низ судството и обвинителството, 2,5 години се мачевме да се донесе Закон за ЈО, се трудевме да се применат препораките на Прибе и да се направи систем кој ќе гарантира правда, истакна носителката на кандидатската листа на коалицијата Можеме во изборната единица 5, заменик претседателката на СДСМ Радмила Шекеринска, на граѓанската трибина во Ресен.

И да и ние сме разочарани заради тоа што оние кои требаше да испорачаат правда а тоа се само обвнители и судии не побрзаа тоа да го сторат, се трудеа да калкулираат, се трудеа да бегаат од одлуки, затоа ги донесовме сите Закони, изградивме темел во кој оправдување веќе нема да бидат можни, рече Шекеринска.

Затоа побаравме мониторинг од ЕУ да ги набљудува сите случаи на корупција и голем криминал, затоа обезбедуваме систем на прочистување на судството, за да никогаш повеќе не ни се случи ова што го гледавме а тоа е судии да одлучуваат за судски пресуди по телефон, премиери да диктираат обвиненија, нагласи Шекеринска.

За сево ова ни требаше време ама бидете искрени и кажете кој може во оваа држава да овозможи правда, тие кои ја срушија или тие кои од петни жили се трудеа да го вратат редот, тие кои ја злоупотребија правдата, уништија судство и ги избраа сите корумпирани судии кои денеска бегаат од правдата, гледаме на ТВ или оние кои покажаа дека ние не сме над Законот, дека Законот важи и за нас, дека примерот мора да почне од тие што се околу нас, , запраша Шекеринска.

Во изминатиов период покажавме дека не бегаме од тешки прашања, дека одлучуваме таму каде што мора да одлучуваме, дека одговорно ги трошиме вашите пари и дека парите ги враќаме кон граѓаните затоа што веруваме во таква економија, затоа ни треба чист мандат, ни треба цел мандат, ако ова го сработивме за 2,5 години за 4 години гарантираме дека после членството во НАТО ќе ги завршиме 80% од поглавјата на ЕУ, нагласи Шекеринска

Гарантираме дека овде во Преспа преку ЕУ ќе обезбедиме 18 милиони евра за поддршка на целиот регион, за животна средина, за инфраструкрура, за локален бизнис, за туризам. Ќе ги обезбедиме затоа што Преспа стана симбол, Преспа стана симбол на тоа што дома сте го знаеле а тоа е дека довербата нема алтернатива, дека договорот секогаш е подобар од проблем, рече Шекеринска.

Европа може да научи нешто од Преспа и затоа во Преспа ќе ги донесеме младите од цел Балкан за да учат како да не ги повторуваат грешките на своите родители и своите баби и дедовци. Ќе ги донесеме овде за да ја видат и природната убавина за да го видат преспанското гостопримство, истакна Шекеринска

Е ама за сево ова треба да ја завршиме нашата работа, ВМРО ДПМНЕ и ЕУ не оди заедно. ВМРО ДПМНЕ и слобода не оди заедно. ВМРО ДПМНЕ и шанса за сите не оди заедно, затоа на 15 Јули ќе гласаме и со срце и со разум, ќе гласаме за да режим не ни се повтори никогаш повеќе но ќе гласаме и за да нови шанси и се отворат на нашата земја, истакна носителката на кандидатската листа на коалицијата Можеме во изборната единица 5, заменик претседателката на СДСМ Радмила Шекеринска, на граѓанската трибина во Ресен.

Последни вести