fbpx

Северна Македонија најдобра во регионот во управувањето со јавните финансии

Facebook
Twitter
LinkedIn

Северна Македонија доби највисока оценка од земјите на Западен Балкан во управувањето со јавните финаснии, покажа Националниот монитор за реформи во јавната администрација 2019/2020 објавен од Институтот за европска политика – ЕПИ.

Кон тоа придонесува креирањето на апликациите и веб страници за следење на јавните финансии. Достапни се годишниот буџет, извештаите за извршување на годишно ниво, како и полугодишните и кварталните извештаи.

Позитивно се оценети и веб страниците „Отворени финансии“, „јавен долг“ и „Финансиска транспарентност за КОВИД19“, а како како важен успех е нотирано и објавувањето на граѓанскиот буџет кој нуди преглед на буџетот преку интерактивен интерфејс за граѓаните.

Последни вести