fbpx

Северна Македонија станува топ дестинација за еко-туризам со огромен потенцијал за одржлив развој

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Прогласувањето на Шар Планина за национален парк го обезбедува опстанокот на исклучителните ендемични видови.

„Македонскиот дел од Шар Планина е во срцето на оваа прекугранична заштитена област и беше последната алка од балканскиот дел на Европскиот зелен појас со која го обезбедуваме опстанокот на исклучителни ендемични видови. Заедно со останатите природни убавини и заштитени подрачја, Република Северна Македонија се претвора во топ дестинациите за еко-туризам со огромен потенцијал за одржлив развој“, сподели министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини во рамките на Светскиот конгрес за конзервација на природата во Марсеј.

Министерот ги сподели и плановите за ова ново заштитено подрачје, како и за предизвиците во прогласувањето на првиот национален парк во земјава по повеќе од 60 години.