fbpx

Системските напори на властите ќе донесат зима со најмало аерозагадување, следуваат инвестиции во зелени извори на енергија

Facebook
Twitter
LinkedIn

Во пресрет на зимата, која скопјани највеќе ги асоцира на аерозагадување и смог, релевантни податоци покажуваат дека сепак од година в година жителите на главниот град дишат помалку загаден воздух. Неодамнешно истражување покажува дека загадувањето во Скопје се намалува постојано и без притоа за ваквата тенденција виновни да се атмосферските фактори.

Драстични промени во просечната температура во изминатите шест години нема, а и средната температура во најголемиот дел од времето се движи околу 14 степени. Речиси непроменета е и ситуацијата со ветровите во периодот од 2015-та до 2020-та година, додека пак единствена промена се регистрира кај врнежите, односно подождливи биле 2018, 2019 и 2020 година, за разлика од трите години претходно. Сепак кај загадувањето на атмосферскиот воздух и ПМ 10 честичките, ситуацијата е спротивна. Во 2019-та измерено е средно ниво на 51.53 µg/m3, кое е далеку помало од 2016-та година, со 71.91 µg/m3 средно годишно ниво на ПМ10 честички.

Оттаму заклучокот на крајот на анализата вели дека ветровите и температурата не се главниот фактор за намаленото загадување на воздухот, а подобрувањето на состојбата се должи на спроведувањето на низа активности за изведба на ново и зачувување на постојното урбано зеленило, промоцијата на велосипедот како алтернативно средство за транспорт, изведбата на нови велосипедски и пешачки патеки и реконструкцијата на постоечките, во одредена мера придонесуваат кон намалување на загадувањето на животната средина. Ситуацијата ќе се подобрува и во иднина затоа што Владата веќе спроведува проекти за зелени извори на енергија, процес кој претходно беше само споменуван од сите, но оваа Влада започна решително да го спроведува.

Последни вести