fbpx

Зечевиќ: Членството во ЕУ е нашиот нов, 4-ти Илинден!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Обраќање на генералниот секретар на СДСМ, Миле Зечевиќ

Другарки и другари,

Браќа и сестри,

На 120 годишнината од илинденското востание, од нашиот прв Илинден, како македонската парадигма за слобода и непокор, за заедништво и сплотеност, дојде време да го поставиме новиот камен-темелник во македонската историја.

По 903-та, 44-та, 91-та, ЕВРОПСКИОТ СТОЛБ ЌЕ БИДЕ НАШАТА ЧЕТВРТА МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА.

Заедничка татковина на сите кои живееме и бескрајно ја сакаме.

Врз делата и наследството на нашите херои, илинденци, партизани, партизани, преродбеници…на сите кои се вградиле во темелите на државноста.

Врз идеалите на Крушевската република, антифашистичката борба, создавањето на современата македонска држава.

ЧЛЕНСТВОТО ВО ЕУ Е НАШИОТ НОВ, 4-ТИ ИЛИНДЕН!

Како што храбрите мажи и жени на Илинден се обединија, така и ние треба да се обединиме за европската иднината, зад европска Македонија.

Тоа ќе биде почит за нашите предци, но пред се и над се ќе биде одговорност за нашите млади македонски генерации.

Борбата за македонската европска иднина е борба за младиот човек, за сигурна иднина на следните наши генерации.

Рамноправни во големата Унија на европски нации. Секогаш, свои на своето.

Со вграден македонскиот идентитет во европскиот, со подобар животен стандард, во европска држава.

ЗА НОВАТА МАКЕДОНСКА ИДНИНАТА АЈДЕ СИТЕ ЗАЕДНО, БЕЗ РАЗЛИКА НА ВЕРА, НАЦИЈА, ПОЛИТИЧКА ИЛИ ДРУГА ОПРЕДЕЛБА, КАКО НА ВТОРИ АВГУСТ ‘903-ТАТА, ДА ЗАСТАНЕМЕ НА СТРАНАТА НА СОВРЕМЕНИОТ ПАТРИОТИЗАМ, ЗА ГОРДА И ДОСТОИНСТВЕНА ЕВРОПСКА МАКЕДОНИЈА!

За многу години Илинден!

Нека ни е вечна и вековита Европска Македонија!

Последни вести