fbpx

(Видео) Китев: Младите си заминуваат во потрага по работа и академска слобода

Facebook
Twitter
LinkedIn

Една од клучните причини зошто ни се случува овој егзодус директно се однесува на тоа што младите и оние кои што дипломирале и сакаат подобро образование, прво сакаат фер натпревар. Втората причина поради која што масовно заминуваат е тоа што ја бараат академската слобода. И она што е најбитно, овој егзодус се случува затоа што младите кога ќе дипломираат во странство загарантирано им е вработувањето, загарантирано им е напредувањето врз основа на својот квалитет, капацитет, а не врз основа на партиската заслуга или одбработувањето на партијата која што е на власт, рече пратеникот Бетијан Китев во однос на Информација за општите состојби во образованието во Република Македонија и ефектите од екстерното тестирање во основното и средното образование

 

 

 

 

 

 

 

Последни вести