fbpx

Владата ги усвои измените на Законот за поддршка на исплата на плати, СДСМ продолжува со грижа за работниците

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција, Марија Георгиевска, пратеничка на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани медиуми,

Владата предводена од СДСМ го усвои Предлог – законот за финансиска поддршка на работодавачите погодени од КОВИД-19 кризата за исплата на платите за октомври, ноември и декември 2020 година.

Со оваа мерка продолжува поддршката за спас на работните места, а за нејзина реализација предвидени се 70 милиони евра.

Со овој предлог-закон мерката за поддршка на исплата на плати е уште потаргетирана, а поддршката ќе биде скалеста, односно, компаниите кои се потешко погодени од кризата, ќе добијат поголема финансиска поддршка.

Компаниите што имаат намален приход од 30% до 40%, ќе добијат финансиска поддршка до 14.500 денари по вработен додека кај оние компании со намален приход од над 80% износот на финансиска поддршката за исплата на плати ќе изнесува максимални 21.776 денари по вработен.

Работодавачите ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка, до 7-ми во месецот за претходниот месец, а како рефрентен период, во Законот се зема финансискиот резултат на фирмите од април до октомври, ноември и декември 2020 година и се споредува со истиот период лани. Во случај фирмата да е регистрирана по септември 2019 година, се зема датумот од запишување во Централен регистар.

Компаниите што аплицираат за мерката не можат да исплатуваат дивиденда и награда за деловна успешност или друг вид годишна награда до денот на исплата на платата за декември 2020 година.

Оние компании што користат финансиска поддршка, бројот на вработени нема да смеат да го намалуваат два месеци по завршувањето на месецот за кој е користена финансиската поддршка, освен во случај на пензионирање, откажување на договорот за вработување од страна на работникот, спогодбено преземање на работникот, откажување на договорот за вработување без отказен рок од страна на работодавачот поради кршење на работниот ред и дисциплина или работните обврски и слично

За да се спречат какви било злоупотреби предвидени се и заштитни механизми, во случај работодавачот да исплати помала плата на работникот од сумата која му е доделена превидени се глоби до 10 илјади евра, во зависност од големината на правниот субјект.

Почитувани,

Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев продолжува со навремени и ефиксани мерки за справување со економските последици од коронакризата.

Како одговорна партија, низ конкретни примери покажуваме што значи вистинска грижа за сите и тоа ќе продолжиме да го правиме уште повеќе и уште подобро.

 

Последни вести