fbpx

Односите со Бугарија ги градиме во духот на Договорот за добрососедство, отворените теми ги решаваат комисиите

Facebook
Twitter
LinkedIn

Одговор на новинарско прашање, Марија Георгиевска, пратеничка на СДСМ

П1: Се поизвесно е дека Македонија ќе добие вето од Република Бугарија во преговорите со ЕУ кои се следните чекори што планира да ги стори државата во наредниот период?

Со нашиот сосед, Република Бугарија, имаме Договор за соработка и добрососедство кој патем да напоменам тој Договор е потпишан и на македонски јазик. Очекуваме во духот на овој Договор, да продолжиме заеднички да ги градиме односите и меѓусебно да си даваме поддршка двете земји. За темите коишто се дискутираат изминатиот период и кои произлегуваат од овој Договор за добрососедство изразуваме волја да ги решаваме преку работата на комисиите кои сметам дека се надлежни да ги решаваат овие теми.

 

Последни вести