fbpx

Расте извозот, растат платите, економските политики на СДСМ се успешни и даваат резултати

Facebook
Twitter
LinkedIn

Прес-конференција на СДСМ, Богданка Кузеска, портпаролка на СДСМ

Почитувани,

По надминување на коронакризата, македонската економија денес е стабилна, развојна и се движи во добар правец.

Доказ за тоа се официјалните економски показатели.

Според последните податоци од Државниот завод за статистика, во првите пет месеци од оваа година, јануари – мај, бележиме раст на извозот од 58,2 отсто во однос на истиот период лани.

Покрај растот на извозот, бележиме и раст на индустриското производството, раст на просечната плата и пад на стапката на невработеност.

Имаме историска стапка на невработеност од 16 отсто, а просечната плата за април 2021 година е за 10 отсто поголема во однос на истиот месец од 2020 година.

Сето ова се показатели кои говорат за успешноста на економските мерки на Владата предводена од СДСМ.

Како одговорна партија, постојано сме посветени на мерки и политики кои го унапредуваат животниот стандард на граѓаните и придонесуваат за засилен економски развој.

Продолжуваме да работиме одговорно, во интерес на граѓаните, во интерес на домашната економија.

Ви благодарам

 

Последни вести